dinsdag 21 april 2015

Evenwicht en harmonie, en dagelijkse zoektocht

Het gebeurt wel eens. Ik kom er aan, en er is van alles aan de hand aan de winkel.
Vandaag was het dus ook zo een dag.
Afgelopen zaterdag hadden wat mensen zich nogal vol geladen en de kleding was op.
Dit was nog nooit eerder gebeurd.
Er waren heel wat vrijwilligers nogal opgewonden. Ze hebben uit nood een grote papier opgehangen "kleding max 5 stukken". Het gebeurt af en toe dat we wat "hebberige klanten" krijgen.

Het is en blijft en moeilijke iets. Er zijn vrijwilligers die vinden dat we toch al veel te veel spullen hebben.. laat ze maar meenemen wat ze willen...
En je hebt ook van de mensen die het graag beschaafd houden. Klanten die zich op dozen storten aan de deur, hebben ze zelden graag. Als mensen volle dozen uit de een auto naar de andere gaan laden, zonder zelfs te weten wat er in zit, vindt bij ons iedereen vreemd.
Echt goed voelt zoiets nooit...Al onze vrijwilligers komen hun tijd, energie, liefde en soms hun eigen geld in de winkel steken.
Ik vind hun gevoel altijd ontzettend belangrijk.

Die mensen geven wekelijks hun tijd om de wereld en stukje beter te maken. Als ze een slecht gevoel over houden, dan zouden ze eens thuis kunnen blijven, of helemaal niet meer komen.
Zonder vrijwilligers is dus ook geen weggeefwinkel meer.

Ik kan me dan ook ontzettend boos maken soms, als "klanten" een grote mond hebben. Vaak zijn dat ook nog eens mensen die alleen maar aan zichzelf denken. Mensen bij wie nooit eens op zou komen om eens iets zomaar voor een andere te doen. Ze gedragen zich lekker kapitalist alsof ze bij de Albert heijn waren, waar de klant koning moet zijn... het zou bij hun niet eens opkomen de anderen met respect en liefde te behandelen.

We zijn geen commerciƫle winkel. Je mag jouw centen thuis laten. Daar tegenover hebben wel heel graag een Goedendag, Dank je wel, een glimlach, zelfs een Hoe gaat het..
En als je mens genoeg bent om een babbeltje te slaan met de persoon tegenover jou, klant of vrijwilliger, dan zou je misschien zomaar eens een kop koffie kunnen krijgen.

Sinds het begin in Olmen, blijf ik erbij, de weggeefwinkel gaat helemaal niet om de spullen.
Onze winkel gaat om de mensen, om de verhalen, de sociale... er zijn voor elkaar... delen met elkaar..
Gelukkig de meerderheid van de mensen die bij ons binnen komen weten en voelen dit ook gelijk.
En dankzij al die mooie mensen blijven onze vrijwilligers zich iedere week opnieuw inzetten in verbondenheid.. <3

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage