dinsdag 24 maart 2015

Weggeefwinkels overal

Gisteren had ik het voorrecht om mijn namiddag met een bijzondere madame door te brengen..
Aïsha, 12 jaar, kwam langs omdat haar spreekbeurt over de weggeefwinkel ging.
Ik moest laatst minuut gaan werken, ze moest dus maar naar mijn werk toe komen, en tussen de klanten door werkten we samen haar vragen door.
Ze vertelde me haar droom om op school hun eigen weggeefwinkel op te starten.


Ik beloofde haar om zij en wat vriendinnen zo goed mogelijk te zullen steunen en vanmorgen een telefoontje gepleegd aan haar directeur.
Hij klonk enthousiast, bevestigde dat er eventueel wat ruimte beschikbaar zou zijn, en als ze met een goed plan komen, ze alle steun zullen krijgen.
Ik ben ervan overtuigd dat het haar zal lukken.
Ik smelt iedere keer als ik jonge mensen, soms zeer jonge mensen tegen kom... met dromen, enthousiasme.. jonge mensen die nu al ervan dromen om de wereld, hun wereld, en betere, mooiere plek te maken.. <3

Je ziet die mensen overal.. van alle leeftijden.

 Neem Brigitte.. haar winkel gaat aanstaande zaterdag open. Je zou denken, ze is een volwassene vrouw, het gaat dan een stuk gemakkelijker.. als je maar een beetje doorzet?
Brigitte heeft alles behalve gemakkelijk gehad.
Ze verloor vorig jaar heel kort achter elkaar haar man, en ook haar moeder. Ze staat er vandaag alleen voor, met haar twee jonge dochters.
Niet perse een situatie wanneer je aan anderen denkt. Ik ken Brigitte nu al twee jaar, al twee jaar dat ze die droom koestert, al twee jaar dat ze kilometers aflegt om mensen aan voedsel en kleren te helpen overal in Vlaanderen... terwijl zij het zelf zo zwaar heeft gehad.
Ik heb geen woorden voor, om al mijn gevoelens te delen hier, wanneer ik de dagen aftel tot de grote opening... <3


Gerda is er ook... Haar verhaal is ook uniek. We kregen nog in Olmen een bezoek van Groen Alken, die een rondleiding had in de weggeefwinkel. Achteraf bleek dat Frank ook erbij zat, hij is Ocmw voorzitter in Alken. Hij zei meteen, dit willen we ook bij ons. Weinig Ocmw voorzitters durven hun nek uit te steken voor projecten die vanuit de basis ontstaan. Het maakt ze ergens bang? Te weinig controle? Geen idee. Geen week later spraak Gerda me aan in de winkel, en vertelde dat ze zoiets ook graag wilde doen, bij haar thuis... in Alken..
En geen jaar later opende de eerste weggeefwinkel in Vlaanderen die een fantastische samenwerking zou worden tussen Ocmw en gewone mensen zoals jij en ik.
De Ocmw heeft Gerda en heel wat enthousiaste vrijwilligers aan een pand geholpen, maar verder is de werking even vrij als bij ons. Iedereen welkom... <3

De lijst is oneindig.. Marleen had haar winkel
een paar maanden ervoor geopend in Herk-de-Stad.
Ze had een hangaar aan haar huis, die ze weken en maanden lang opknapte, inrichtte samen met haar man en dochter. Ze had ook de angsten gekend zoals wij allemaal:
"wat als ze zich vol laden met spullen om te verkopen?" en "wat als er niemand komt?"   "of het te druk wordt?" en "zou ze genoeg vrijwilligers kunnen vinden?"
Maar alle angsten zijn vandaag overwonnen, haar winkel staat er, en draait... maakt mensen gelukkig. Gerda heeft nog een tijdje bij haar als vrijwilliger geholpen.
Ik ken alles ervan om op die manier jouw privé eigendom open te stellen aan de wereld.. de deuren van jou woning openslaan.. kom maar mensen, iedereen welkom... Het is niet alle dagen even vanzelfsprekend... <3

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage